Recunoștință

Dorințe spre un an mai bun se-nalță-n fiecare casă,

Și pâlpâie pâini în cuptoare,

Afară tații bat covoare,

Iar mama stă în geam cu ochii plini de omăt și-ngrijorare,

Că fiii ei se iau la trântă și de zăpadă nu le pasă.

 

Bunica stă ca un chirurg, cu lingura-n untură grasă,

Că prăjtura nu-i mai bună,

Decât în a bunicii mână;

Nici sărbătoarea nu-i mai mare, decât când suntem împreună,

Și toată casa ne miroase a măr și portocală rasă.

 

E noaptea-n care, an de an, toate speranțele iau ființă;

Ne sfârâie pe foc friptura,

Tata împarte băutura,

Iar printre ciondăneli haioase, își face cuib în noi căldura

Pe care o primim în suflet și o numim recunoștință.

                                                    T.

Saluuut!

Revin în prag de 2020 să vă urez tuturor un viitor cât mai luminos și, dacă tot sunt aici, să fac nițică introspecție.

Toată lumea spune la finalul unui an că anul a fost „plin”. Firește. Toți anii sunt „plini”. Sunt doldora de evenimente, experiențe, bucurii sau tristeți. Sunt, practic, buchete de zile. Mănunchiuri de minute. Pachete de secunde care dau pe-afară. Și fiecare dintre secunde, minute, ore, zile, toate duc în micul și firavul lor spate greutatea unei fapte devenită amintire. Așa că da, anii sunt „plini”, iar sacul nostru cu amintiri etichetat „2019” e mai greu decât sacul Moșului în Ajun de Crăciun. Și, dacă e să-ți spun drept, niciodată nu am simțit această greutate mai intens decât anul acesta.

Doliu, nuntă, licență, rezidențiat, alegeri importante, încheierea unor capitole și deschiderea unor noi porți, mii se evenimente s-au perindat prin fața mea, scăpându-mi printre degete ca și firele mărunte de nisip, făcându-mă să mă simt depășită în permanență. Ca și cum viața trece și eu nu reușesc să îi prind hățurile. Ca și cum aș participa la un maraton de una singură fără a izbuti vreodată să ajung la capăt. Nu mă înțelege greșit, nu am fost niciodată bună la alergat, așa că treaba cu maratonul nu ar fi o surpriză pentru nimeni. Acum era altceva. Nu trebuia să mă întrec cu nimeni, însă simțeam că nici măcar nu mă pot mișca. Ca și cum aș fi fost mereu… în urmă.  Și acum, că privesc înapoi, e de înțeles.

Chiar dacă sacul de amintiri e „plin”, asta nu înseamnă că unele dintre ele nu îți golesc lumea. De pildă, anul acesta lumea mea a devenit mai goală de cel mai drag bunic. Am mai pierdut eu lucruri și persoane la viața mea, dar abia acum am învățat culoarea și aroma pierderii reale. Și nu e cum spune toată lumea, nu e doar tristă. E și dulce. E ca un frig care îți face dinții să clănțăne, tocmai la început de primăvară. Știi? Chiar dacă te doare tot trupul și ți se fac albastre degetele, nu poți să nu vezi minunea înfloririi cireșilor.

Așa că înveți să mergi înainte. Și să îți umpli iar lumea. Nu neapărat camera lăsată goală, că pe aceea nu o va putea atinge nimeni în același fel. Nu. Ci redecorezi alte camere, le faci primitoare și reconstruiești tot ce poți. Pentru că dacă deschizi uși, vor veni alții să îți umple căsuța inimii. Astfel, după ce în martie lumea mea a devenit mai goală cu un bunic, în iulie ea a devenit mai plină cu un soț. Iar în septembrie a devenit mai plină cu o licență, în decembrie mai plină cu un rezidențiat șiiii… iată-mă acum, încercând să nu las să treacă anul fără a-mi completa lista cu scrisul pe blog, pe care l-am abandonat datorită acestui amalgam haotic de evenimente.

Bine. Nu te mai țin, deși am multe de povestit. Sper ca de acum încolo să nu îmi mai reușească vrăjile de invizibilitate, ci să revin la o constanță acceptabilă, ca să am ocazia să ți le povestesc pe toate. Până atunci…

Un an nou cât mai fericit și plin de sănătate, bucurie și belșug! Îți doresc să îți porți sacul de amintiri cu seninătate, inimă împăcată și mult curaj, iar când vei trece printr-o încercare, să îl deschizi și să arunci o privire, ca să te asiguri că nu repeți aceleași greșeli.

Iar dacă le repeți… Mai încerci la anu` 😊.

 

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Magda Magdi spune:

  Un an nou plin de evenimente fericite îti doresc! La multi ani!

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mulțumesc mult! Asemenea îți doresc și eu ție! Numai bine. La mulți ani! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Iosif spune:

  Un an nou binecuvântat, împodobit cu roadele îmbelsugate ale Iubirii Divine, liniste, bucurie, pace, fericire si îmlinire în toate aspectele si dimensiunile perceptiei vietii, alaturi de cei dragi Suflet frumos ! 🙂
  La multi ani !

  Apreciază

 3. ioansperling spune:

  Un an si mai plin iti doresc!

  Apreciază

 4. racoltapetru6 spune:

  An Nou fericit și completat cu realizări din cele mai frumoase! La mulți ani!

  Apreciază

 5. Poteci de dor spune:

  La mulţi ani! Să fie 2020 cum visezi să fie!

  Apreciază

 6. Roximoronica spune:

  Mă bucur mult că ai revenit pe blog. La mulți ani binecuvântați! ❤

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s