Cât ai plăti?

Cât ai plăti pe-o zi din viața ta?

Cât ai plăti să poți avea din nou

Un trup mai zvelt, un gând mai plin,

O față moale, ca de crin?

O mână ce poate munci,

Un pas ce se poate grăbi,

Ca să zorești să fii o zi erou?

Cât ai plăti pe-o zi din viața ta,

Să fii măcar o umbră-ntr-un cavou

A bravului bărbat ce-ai fost cândva?

 

Ce ai da să mai trăiești o dată?

Cât ai plăti să poți să strângi în pumn

Un cânt suav, un joc de horă,

Un an din viață… sau o oră,

S-alergi după o-nchipuire,

Să-ncerci să cumperi nemurire

Ca într-un mit amăgitor, străbun?

Ce ai da să mai trăiești o dată?

Om trist, bătrân și gri, nu fii nebun! –

Moartea nu așteaptă nicio plată.

                                                      T.

Saluuut! Azi vreau să îți spun tare multe. Vreau să îți spun despre regrete, despre bătrânețe, dar și despre tinerețe, despre cum să pierzi și despre cum să recuperezi. De fapt, despre acestea am vorbit mai sus, în poezie. Poate că îți folosește mai mult să îți vorbească ea în locul meu, iar tu să completezi spațiile de printre rânduri. Poate. Totuși, vreau neapărat să te întreb altceva.

Încrederea în sine pleacă și vine când vrea ea, nu? Ea alege să te trezească dimineața, ea te piaptănă, ea decide dacă îți iei bluza îndrăzneață, cu decolteu generos, sau helanca pufoasă, veche și plină de scame? Ea te îndrumă spre stația de autobuz sau spre cea de taxiuri? Ea te face să te așezi în prima bancă sau în ultima? Să te așezi în capul mesei sau pe lateral? Să răspunzi politicos sau să vorbești vulgar? Să preferi patul de sus sau cel de jos? Să iubești cititul sau ieșitul în oraș? Să auzi fără să asculți sau să acorzi atenție lucrurilor mărunte?

Nu știu. Nu știu dacă răspunsul la toate aceste întrebări este pozitiv sau negativ, dar știu care e adevărul meu. Să ți-l spun și ție?

Bine. Ține-te bine.

Adevărul e că încrederea în sine te face să fii tu însuți, iar cea care te dezumanizează este lipsa ei. Lipsa ei te face să îți pleci privirea când intri într-o încăpere plină, dorindu-ți să deții o pelerină de invizibilitate. Tot ea te face să te ascunzi într-un colț atunci când ți se cere să dai dovadă de o fărâmă de inițiativă, pentru că ți-a sfărâmat orice urmă de ea. Datorită ei îți e teamă să îți mărturisești sentimentele persoanei pe care o iubești. Datorită ei crezi că nu valorezi nimic și că nimeni nu va avea vreodată nevoie de tine. Ea este vocea din capul tău care spune că orice răspuns este greșit, așa că nici nu are rost să te gândești să deschizi gura.  Ea îți spune că nu are sens să îți formezi opinii, întrucât toate sunt proaste. Ea este asasina imaginației și creativității tale. Îți taie din fașă orice dorință de a fi diferit și unic, te face să vrei să te contopești cu mulțimea, sa devii identic cu sutele. Te face să vrei să dispari. Ea reușește, cumva, să te convingă că nu are rost să muncești, pentru că orice tentativă a ta de a-ți găsi un loc potrivit în lume este derizorie. Datorită ei, nimic nu e niciodată suficient. Tu nu ești suficient. Iar asta te omoară.

Și nu e în regulă. Deloc. Și am să spun ceva pentru tine, cel care citești asta, dar și pentru mine, pentru că presimt că voi avea nevoie să îmi reamintesc: ÎNCREDEREA ÎN SINE NU E FACULTATIVĂ. Este obligatoriu să o chemi, să o aduni, să o ții captivă în interiorul tău cu toate puterile tale. De ce? Pentru că ești important. Ești cel mai important om din lume pentru tine însuți. Tu ești centrul vieții tale, iar ea nu va deveni mai bună dacă tu nu vei deveni capabil să o trăiești bine. Așa că ai face bine să îți dai seama că ai un potențial imens, pe care nimic și nimeni nu ar trebui să îl poată acoperi sau întemnița. Ieși în lume. Dă ochii cu ceilalți. Dar nuuu, nu așa, de jos în sus. Ci drept. Demn. Vorbește tare și răspicat, pentru că deții toate cunoștințele necesare pentru a câștiga respect sau, prin erori, înțelepciune. Vorbește lumii întregi, pentru că meriți să fii auzit. Întoarce lumea asta cu susul în jos, schimb-o în ceva frumos, așa cum e sufletul tău. Îmbracă-te cu hainele care îți plac și poartă cerceii ăia mari, de care ți-a fost mereu teamă. Îndrăznește să ai opiniile tale și să nu îți pese prea mult de ce spun ceilalți. Ascultă criticile, dar folosește-le numai dacă sunt constructive. Ia-le pe cele care construiesc castele și fundații în lumea ta de basm și elimină-le pe cele toxice, care nu te lasă să fii tu însuți. Amintește-ți în fiecare dimineață că ești neprețuit. Nu valoros, ci inestimabil. Bine? Amintește-ți că iei decizii bune, chiar dacă nu toți sunt de acord cu asta. Amintește-ți și fixează-ți în minte că ai voie să faci câte greșeli vrei tu, atâta vreme cât ești dispus să îți asumi responsabilitatea pentru ele și să înveți din ceea ce a mers prost. Te rog, nu uita niciodată că a gândi diferit nu înseamnă a gândi prost. Bine? Mergi înainte cu vitejie și luptă pentru visele tale!

Și, mai ales, mergi înainte cu încredere!

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. racoltapetru6 spune:

  Îmi place să te regăsesc de fiecare dată cu optimism și încurajări de viață. Astfel de sfaturi mi-au schimbat și mie felul de a fi, convingându-mă să am încredere în mine și să merg mereu cu privirea sus. Îți doresc să o ții tot așa și sunt sigur că vei rămâne o învingătoare!

  Apreciat de 2 persoane

 2. Aliosa spune:

  Pentru o NOAPTE de DRAGOSTE&SEX 🙂 🙂 🙂
  ca în primii ani de după CĂSĂTORIE ( 8 MARTIE 1973) la frumoasa VÂRSTĂ de doar 23 de ANIȘORI 🙂 🙂 🙂
  ” aș PLĂTI ” cuantumul CHIRIEI încăsate ILEGAL de familia Iohannis pentru CASA cumpărată cu ACTE FALSE 😦
  și ÎNCHIRIATĂ unei bănci austriece pe mai mulți ani pentru 320.000 de EURO !!! 🙂 🙂 🙂
  În rest,
  VERSURILE sunt SUPERBE 🙂
  MONOLOGUL înălțător 🙂 🙂
  totul abundă de VERBE 🙂 🙂 🙂
  și prezentul devine promițător ! 🙂
  Îmi PLACE ce POSTEZI ! 🙂
  Sincere FELICITĂRI ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Poteci de dor spune:

  Frumos tare mesajul versurilor şi felul în care a fost ambalat! Şi da, textul, ca o morală a versurilor, face bine. E foarte important să învăţăm asta, cândva, cumva. Da, trebuie hrănită încrederea asta zi de zi, nu apare brusc. Poate dispărea brusc, dar de apărut apare cu puţin efort.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s