Nici vechiul an

Se scurg, ca picături, secunde,

Alunecă să se scufunde

Într-un trecut bătrân, la pas;

Se-amestecă minute nude,

Se pierd în neant și fură glas

Din două limbi grave de ceas.

 

Împinsă sunt, fără de veste,

Pe pagini albe de poveste,

Pe table modelate-n lut.

Acolo, prin slove și creste,

Șade un zid de netrecut:

Istoria, cu chipu-i mut.

 

Mi-am luat clepsidră fermecată,

Să retrăiesc ce-a fost odată,

Orbită de deșert si dor,

Dar poarta-n spate-i ferecată,

Iară nisipul trădător,

Doar spre viitor mă poartă -n zbor.

 

Amprente line las pe cale,

Sau amintiri ce vin rafale

Plutind spre mine diafan;

E plin văzduhul de urale,

„E Anul Nou! E noul an!”

Eu sper că n-a trecut în van

Nici vechiul an, nici vechiul an…

                                               T.

Saluuut! Cu poezia de Crăciun am cam întârziat, pentru că planificările alunecă în josul dealului, împinse de responsabilitățile urgente, așa că acum îți spun ce am de spus încă de astăzi. Mai bine mai devreme decât mai târziu, nu?

Dacă îți spuneam câte șanse noi poartă după sine un simplu răsărit, imaginează-ți câte oportunități aduce un an nou-nouț! Chiar dacă am umplut poezia de judecăți aparent întunecate despre trecerea timpului, vreau să îți spun că progresul este cel mai bun lucru care există în calea noastră. Timpul, scurt, lung, încărcat, egoist, cum ar fi el, ne împinge din spate, forțându-ne să atingem stelele cu vârfurile degetelor noastre. Ne întărește, ca să putem alerga după vise. Ne aduce oameni în cale, care să ne ducă de mână, atunci când noi suntem epuizați. Ne crește aripi, ca să putem zbura spre idealuri.

Sfârșitul de an, mai mult decât orice altceva, este momentul în care timpul ne amintește de adevărata lui valoare și de rapiditatea cu care se scurge. Timpul poate fi avantajos, dacă e privit din unghiul potrivit. Poate fi un aliat foarte puternic, când e folosit cum se cuvine.

Acum, la închiderea unei uși și la deschiderea celeilalte, vă trimit pe calea fulgilor răzleți de nea niște citate despre timp.

„Timpul este prea lent pentru cei care așteaptă, prea iute pentru cei care se tem, prea lung pentru cei care se plâng, prea scurt pentru cei care sărbătoresc, dar, pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate.” William Shakespeare

„Timpul schimbă florile câmpului, dar nu poate schimba strălucirea aurului din adâncuri.” Nicolae Iorga

„Timpul are prostul obicei de a fi ireversibil.” Octavian Paler

„Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!” Nichita Stănescu

„Timpul înseamnă pentru Dumnezeu durata aşteptării între bătaia Sa la poartă şi fapta noastră de a deschide.” Dumitru Stăniloae

Datorită faptului că anul 2017 este și anul în care am pus bazele blogului, am să adaug și motto-ul paginii. Îți spun, pe această cale, că a fost cea mai bună decizie din lume!

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”. Nicolae Iorga

Sper ca poarta care se deschide înaintea noastră să conducă spre un început plin de recunoștință, dragoste și înțelepciune.

La mulți ani fericiți!

 

26 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Cosmisian spune:

  “Timpul este cel mai avid călător,
  Ma uit la el si stiu ca e un privitor”
  Cosmisian
  Un an frumos ai inregistrat tu aici. Pare ca iti place proza, sau poate o scrii spontan fara sa realizezi ca o faci bine. Un an nou cu zile traite bine.

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Timpul chiar este cel mai avid călător. Păcat că noi rămânem mereu în urmă. Important este, cred eu, să lăsăm o amprentă, una care să nu se șteargă niciodată. Una pe care să o vadă și urmașii urmașilor noștri. Una la care Timpul să se holbeze cu gura căscată atunci când călătoriile sale îl vor purta pe meleaguri cunoscute. Iar și iar și iar. Să se gândească și el, atunci, că poate a fost păcălit. Că poate nu toate se șterg cu atâta ușurință. Poate. 🙂
   În curând vei flutura prin ochii Timpului 8 ani de urme. Poate că ar fi bine să le scrii și pe piatră, nu doar pe nisip.
   Îmi place proza, dar ea nu mă prea place pe mine. 😀
   Un 2018 extraordinar și cât mai mulți ani cosmisianici! 🙂

   Apreciază

   1. Cosmisian spune:

    Multumesc. Ne incepem anii din atatea si atatea motive. Ne aliniem in fata unei treceri de secunda si ne spunem un `La multi ani!`, dar ne ascundem inceputurile si in acele locuri care au facut din alte secunde, mai putin comune altora, noi inceputuri.
    Am verificat astazi si, se pare ca 8 ani vor fi in 12. Cine stie, poate voi scrie neoproza sintetica poetica. E timpul sa incep un nou stil literar. Dar, voi posta private, sa nu ma copieze cineva. Daca nu te prea place proza, clasica, iti imprumut 100 grame de neoproza…

    Apreciază

   2. meddartis spune:

    Și eu care credeam că ești iremediabil îndrăgostit de complexitățile intrinseci ale prozei clasice. Ele sunt așa, mai catifelate, mai subtile. Nu îmi pari omul care să schimbe stilul ca pe șosete, numai pentru că se schimbă anul. Depinde acum ce te împinge pasiunea să faci. 🙂

    Apreciază

   3. Cosmisian spune:

    Private. Nu vei sti. Bine, parola este: Parola1234321parolA
    Scrie tu ce scrii ca faci bine. Tu ai incercat sa scrii proza sau spui tu, asa, doar asa, ca nu te place?!

    Apreciază

   4. meddartis spune:

    Foarte private. :))
    Firește că am încercat marea cu sarea, dar se pare că doar drumurile bătătorite duc acasă. 😀
    Poate că îmi iubesc prea mult zona de confort. Dar asta nu înseamnă că nu o voi părăsi cândva, atunci când voi simți că am mai multe de spus.
    Tu scrii și mai bine și ne-ai privat de articole de ceva vreme. Ia arată-mi cum se scrie proza. 🙂

    Apreciază

 2. Alex spune:

  Minunate versuri! Foarte bine ți-au izvorât aceste gânduri din suflet, la sfârșit de an, în prag de An Nou… Mi-au plăcut mult și citatele despre timp, Mai ales cel al lui Shakespeare.
  Numai bine îți doresc și un An Nou plin de bucurii și împliniri! 🙂
  La mulți ani!

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mulțumesc din suflet pentru apreciere! Toate citatele despre timp, nu doar cele pe care le-am selectat, au o greutate și o profunzime aparte. Cel de Shakespeare poartă după sine kilograme de adevăr, ambalate în claritate și inteligență. Frumoasă gândire.
   Îmi cer scuze că am răspuns atât de târziu! Sper că ați avut parte de niște sărbători extraordinare și că v-ați bucurat de fiecare clipă. 🙂
   Sper ca 2018 să fie pentru tine și întreaga familie un an plin de sănătate, reușite pe toate planurile și pace imperturbabilă în suflete.
   La mulți ani fericiți!

   Apreciază

 3. Aliosa spune:

  Un An Nou frumos ca și VERSURILE sus postate ! 🙂
  La Mulți Ani cu sănătate ! 🙂

  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   La mulți ani, Alioșa! Îmi cer scuze că am ajuns așa târziu să răspund. Bine că am postat articolul, că știam că după ce începe agitația, nu mai apuc să scriu.
   Să ai un an cât mai bun, presărat cu numeroase binecuvântări și momente de bucurie sinceră! 🙂

   Apreciază

 4. Iosif spune:

  Timpul si spatiul sunt copiii,
  Creati de Dragostea atemporala.
  Prin care-n Univers fiice si fiii,
  Se joaca-n cerc, iar uneori mai ies afara… 🙂

  Un an nou cu iubire si pace !

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mulțumesc, Iosif! Să ai un an binecuvântat! Îți doresc să fii permanent înconjurat de oameni dragi, iar în suflet să păstrezi lumină și iubire. 🙂
   La mulți ani!

   Apreciază

 5. La multi ani! Un 2018 cat mai frumos…

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mulțumesc tare mult! La mulți ani, cu multe bucurii și oportunități!
   Scuze că am întârziat atât cu răspunsul, sărbătorile sunt aglomerate pe aici. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 6. racoltapetru6 spune:

  Îți doresc ca noul an să fie de partea ta și să realizați împreună cât mai multe din ce ți-ai propus! La mulți ani, cu multă iubire în suflet și în aerul din jurul tău! Sănătate și bucurii meritate!

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mulțumesc tare mult, Petru! Deși ajung târziu la tine, îți spun cu aceeași sinceritate că îmi doresc numai bine pentru tine! Să fii sănătos și fericit în fiecare minut! Să te bucuri de răsărituri și de apusuri, de toate lucrurile mărunte, iar 2018 să aducă roade cât mai bogate pentru tine și cititorii tăi! Aștept cartea cu nerăbdare. Parcă spuneai că la anul… 🙂

   Apreciază

 7. Poteci de dor spune:

  Frumos i-ai închinat timpului acest text la final de an.
  Nici nu ştiu ce-mi place mai mult la tine: poezia, proza… totul pe care-l formează. Că bine le scrii pe ambele.
  La mulţi ani!

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Îți mulțumesc din suflet! La mulți ani fericiți și pentru tine, plini de speranțe și vioiciune, în care să nu lași să-ți scadă niciun dram din sinceritate.
   Sper că ai început în forță anul, că pe mine sigur m-a luat pe sus. 😀
   Abia aștept să te citesc și în 2018! Și, dacă Dumnezeu ne dă sănătate, și în 2019 și tot așa. 😀

   Apreciază

   1. Poteci de dor spune:

    Îţi mulţumesc mult! Tot ce-i mai bun îţi doresc şi eu şi să ne citim cu bine! 😉

    Apreciat de 1 persoană

 8. Roximoronica spune:

  Anul 2017 e și anul în care te-am descoperit, dragă prietenă, și anul în care am primit o minunată poezie de la tine. ( Nu cred că poate fi o bucurie mai mare pentru un filolog decât asta!) Îți doresc un an nou la fel de inspirat ca acesta, dacă nu chiar și mai și. Și, așa cum ura cineva, împliniri care să conteze cu adevărat! 🙂 Cu drag, Roxana.

  Apreciat de 2 persoane

  1. meddartis spune:

   Anul trecut a fost plin și pentru mine. Mi-am agățat prea tare speranțele de scris și m-am rătăcit nițel pe drum, dar apoi m-am regăsit, după cum spunea și poezia pentru tine, și mi-am construit un blog din rămășițele de speranțe. Cred că, mai mult decât faptul că pot să împărtășesc eu una-alta, mă bucur de ceilalți. Am cunoscut mulți oameni uimitori și am văzut frumusețile multor inimi pe aici, în grădina blogosferei. Învăț din fiecare om și din fiecare rând și nu pot decât să fiu recunoscătoare pentru toate,
   Ție îți sunt tare recunoscătoare că mi-ai reamintit miile de motive pentru care merită să fim fericiți zi de zi. Fiecare motiv al tău de bucurie mă împinge să mai pun o perlă pe colierul meu de fericiri. Cu el în gât, pot să fiu o persoană mai bună. 🙂
   Să ai un an extraordinar și plin de iubire și împlinire, în care să îți construiești cât mai multe coliere. Foarte frumoasă urarea ta! 🙂

   Apreciază

 9. danaiana spune:

  Un an nou cu bucurii si inspiratie!

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mulțumesc din inimă!! Sper să ai parte numai de lucruri folositoare inimii tale și să continui să oferi lucruri minunate lumii, că tare ne mai bucurăm de ele! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. danaiana spune:

    Multumesc la fel!

    Apreciat de 1 persoană

 10. Frumoase versuri, gingase si diafane. Ma bucur ca te-am descoperit, descoperindu-ma tu. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mulțumesc mult pentru apreciere! Mă bucur să dau peste suflete frumoase 🙂
   Numai bine!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s