Regăsire

Nu mai credeam vreodată să ies din împietrire,

Nu mai credeam în viață, lumină și iubire,

Doar inima mea frântă cerea cutezător

Să-mi dezmorțesc tot trupul de zgomot și de dor,

Să zbor spre fericire.

 

Din deznădejdea pură mi-am netezit cărarea,

Din suflet împietrit mi-a-mbobocit chemarea –

O plantă sfâșiată chiar dintr-un colț de soare,

Hrănită doar cu sevă de lacrimi gri și-amare,

Ce promitea uitarea.

 

Mă căutam pe mine numai în mâini străine,

Zadarnic alergam, făr-a putea obține

Fărâmă de odihnă sau vârf de împlinire,

M-am adâncit în neguri stăpâne peste fire

Și-am pierdut orice bine.

 

M-am războit cu mintea și mi-am călcat dorința,

Pe cale cunoscându-mi greșeala, neputința;

Întreaga mea ființă s-a luminat în fine

Și am găsit cărarea spre aurul din mine,

Uitându-mi suferința.

 

Am renăscut din piatră, m-am ridicat din tină,

Și-am înălțat la ceruri privirea mea senină;

Pe scoarța scrijelită a sufletului meu

Va scrie-ntotdeauna mâna Lui Dumnezeu

Cuvinte de lumină.

                                                                        T.

Saluuuut! Se apropie Crăciunul cu pași repezi, iar șoaptele inimii sunt acoperite de zumzetul vocilor și tropăitul pașilor pe drumurile acoperite de o pojghiță încă firavă de gheață.

Poate că de aceea mi-a fost atât de dificil să îmi găsesc cuvintele. Gălăgia, agitația, tumultul… Toate sperie ideile. În plus, trebuie să îți spun un secret. Cred că mi-am dorit prea mult să iasă bine, știi? E ca și atunci când te străduiești prea tare să întreprinzi o mișcare de dans sau gimnastică și tot ce obții este un nod de membre contorsionate, când tot ce ar fi trebuit să faci pentru ca totul să meargă strună ar fi fost să te relaxezi o secundă.

Titlul poeziei este unul sugerat de una dintre cele mai minunate persoane persoane pe care le-am cunoscut de când cu blogul, draga de Roxi (a.k.a Roximoronica, blogul ei numindu-se Clipe de reverie). Și nu numai că mi-a sugerat un titlu, ci mi-a și explicat pe scurt ce anume înseamnă pentru ea, de aceea am încercat să potrivesc cât mai bine versurile, forma, măsura, ritmul, rima, după sentimentele ei. Șiii… Cred că asta a fost greșeala mea.

Când am încetat să mă străduiesc și am lăsat cuvintele să curgă din inima mea, atunci toate s-au așezat ca niște note în portativ, alcătuind o simfonie fermecătoare. Așa am simțit-o eu și sper din inimă să transmită ceea ce trebuie.

Regăsirea este ceea ce ne așteaptă dincolo de momentul în care ne simțim pierduți și fără speranță. Într-un fel sau altul, sunt convinsă că fiecare dintre noi a experimentat rătăcirea. Tu nu? Tu nu te-ai rătăcit niciodată? Nu ți-ai așezat încrederea în mâinile greșite? Nu ți-ai îndreptat pașii pe cărări care s-au dovedit a fi fundături?

Mie îmi pare că ne pierdem în foarte multe feluri. Ne aruncăm adesea cu capul înainte în oceane de iluzii, crezând că am găsit albastrul perfect. Doar că oceanul se dovedește adesea a fi… o biată baltă. Rămânem adesea fără busolă și decidem că o să ne lăsăm în mila valurilor. Ni se deteriorează echilibrul interior și ajungem să nu ne mai cunoaștem pe noi înșine. Să ne întrebăm care e scopul nostru, care e calea cea dreaptă.

Când întunericul în care ne-am scufundat ne împiedică să mai simțim mângâierea razelor soarelui, atunci este momentul potrivit să schimbăm placa, să tragem aer în piept și să devenim propriii noștri eroi. Fundul râpei este un punct de pornire foarte bun pentru o ascensiune covârșitoare, nu crezi? Da, e greu. Da, e obositor și DA, drumul e lung, dar fiecare pas spre libertate sufletească are rostul și recompensa lui.

Așa că, drag cititor în prag de sărbători, te sfătuiesc să-ți amintești că mâine e o nouă zi, iar fiecare răsărit trage după sine o nouă șansă.

O nouă șansă să te ridici, o nouă șansă să te reinventezi, o nouă șansă să îți ștergi lacrimile, să îți sufleci mânecile și să lovești obstacolele peste bot. O nouă șansă să devii cea mai bună versiune a ta.

O șansă să te regăsești.

 

 

 

17 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Mi-a plăcut articolul, poate mai mult decât interesant, depinde mult de volumul urechilor care vor avea disponibilitate la ecoul lui. Însă, trebuie să plecăm cu gândul că ziua de mâine nu aparţine nimănui, iar noi trăim tot timpul pe scoarţa unor zile împrumutate. Te felicit pentru gândirea ta sănătoasă. Spor la scris!

    Apreciat de 1 persoană

    1. meddartis spune:

      Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase! Foarte nimerită observația referitoare la faptul că nu suntem stăpânii zilei de mâine și extraordinar de importantă. Dacă păstrăm ideea asta în minte, putem scoate tot ce e mai bun din timpul care ne este dat.
      Sărbători frumoase, cu pace și lumină!! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  2. anasylvi spune:

    Atat poezia cat si textul transmit exact mesajul potrivit. Este nevoie doar de o inima deschisa. Toti ne-am ratacit la un moment dat si cand te indarjesti, te incurci mai mult in plasa. Uneori este nevoie sa devii mai fluid, mai relaxat ca sa scapi din zona de blocaj. Scrii foarte bine, apropo.

    Apreciat de 1 persoană

    1. meddartis spune:

      Nu pot decât să mă bucur atunci când cuvintele îmi ajung la destinație, depășind labirintul ridicat de zgomotul și graba ultimelor zile. Parcă mă relaxează și mă detașează un pic mai mult și pe mine să văd oameni care caută, totuși, și hrana interioară, nu doar pe cea exterioară.
      Ar fi minunat să îmi ascult propriile sfaturi! :)), dar nu se întâmplă mereu.
      Mulțumesc pentru apreciere! Îți doresc să fii fluidă în toate situațiile dificile și să ai parte de un Crăciun cât mai frumos! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  3. Roximoronica spune:

    Doamne, dragă prietenă, darul tău e copleșitor! Mi-e greu să-mi găsesc cuvintele pentru a răspunde pe măsura acestui dar pe care nu știu dacă-l merit cu adevărat. Am citit poezia cu voce tare, să o asculte și mama, cu colindele lui Hrușcă în fundal și în așteptarea Părintelui. Poezia ta a făcut un fel de radiografie a sufletului meu, cel de demult, cu transformările lui, până la cel de acum. Cuvintele pe care le-ai ales fac parte din vocabularul care mă descriau sau care mă descriu. Îmi aduc aminte că la un curs trebuia să ne descriem cu un cuvânt care începea cu inițiala numelui nostru și eu am ales „războinică” și iată am găsit în poezia ta cuvintele „M-am războit cu mintea”. Apoi versurile „Întreaga mea ființă s-a luminat în fine/Și am găsit cărarea spre aurul din mine” descriu perfect metamorfoza care a început în sufletul meu o dată cu părăsirea ateismului și începutul voluntariatului. E minunat cum ai scris o poezie adresată unei singure persoane care a reușit să reflecte trăiri universale astfel încât să se regăsească în ea mult mai multe persoane. Așa cum bănuiam, poezia avea să merite așteptarea. Mulțumesc din tot sufletul. Sărbători cu bucurie sfântă alături de toți cei dragi. Te îmbrățișez!

    Apreciat de 1 persoană

    1. meddartis spune:

      Nici nu ai idee cât de fericită mă face să aud că e pe placul inimii tale! Mi-am dorit tare mult să îți placă și să ți se potrivească.
      Acesta, că este oarecum universală, nu este meritul meu, decât într-o foarte mică parte. Este meritul experienței tale de viață, care reușește să fie o inspirație pentru toți cei pierduți. După cum ai spus, ești o războinică, iar războinicii sunt exemple vii de forță și perseverență. Eu doar am transpus transformarea ta în cuvinte mici. 🙂
      Mulțumesc tare mult! Și ție îți doresc sărbători fericite, pline de pace și iubire, în care să îți reîncarci bateriile trupești și sufletești. O îmbrățișare maaare! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      1. Roximoronica spune:

        Dacă ai ști că în urmă cu vreo 13 ani i-am spus medicului, într-un moment de mare deznădejde:” Domnule doctor, sunt un om pierdut!” Pe atunci eram atee. Acum știu că nimeni nu e pierdut dacă-l are în suflet pe Hristos. Încă o dată mulțumesc și sărbători pe măsura sufletului tău mare! Te îmbrățișez și eu cu mare drag 🙂

        Apreciat de 2 persoane

  4. Iosif spune:

    E un har deosebit sa scrii versuri gândind cu inima. Cuvintele patrund adânc în sufletul cititorului, producând starile si sentimentele autorului.
    Minunat, la superlativ !
    Sarbatori încununate de mult har si binecuvântari pe toate planurile si în toate aspectele existentei !

    Apreciat de 2 persoane

    1. meddartis spune:

      Mulțumesc din suflet pentru apreciere! Cuvântul are o mare putere și utilizarea lui publică aduce după sine o mare responsabilitate. Dacă ating măcar un pic inimile cititorilor, înseamnă că sunt pe drumul cel bun. 🙂
      Mulțumesc mult! Sărbători pline de farmec și bucurie și un suflet mereu plin de virtuți și lumină!

      Apreciat de 1 persoană

  5. Roximoronica spune:

    Bună din nou. În sfârșit am găsit o imagine potrivită cu unul dintre momentele tale de bucurie, chiar când n-am mai căutat-o. Aparține artistului finlandez Pete Revenkorpi, ilustrator de carte pentru copii care are o lucrare în care un tătic care parcă levitează ținând un prunc în brațe. https://ro.pinterest.com/pin/419749627741872579/

    Apreciat de 1 persoană

    1. meddartis spune:

      Of, ce frumoasă e! Dragostea părinților pentru copii este cu adevărat înălțătoare.

      Apreciază

  6. Crăciun Fericit, liniște și bucurii, alături de cei dragi sufletului tău!
    Sărbători cu bine!

    Apreciat de 1 persoană

    1. meddartis spune:

      Mulțumesc din toată inima! Ți-aș spune și eu Crăciun fericit, dar am luat aminte la ce ai spus: nu Crăciunul trebuie să fie fericit, ci oamenii :D. Mi-a plăcut mult asta. Așa că asta îți urez: să fii fericit de sărbători, împreună cu întreaga ta familie ! Și să ai parte de un final de an cât mai plin de bucurii și recunoștință! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  7. Roximoronica spune:

    Bună, dragă prietenă. Textul care urmează te conține, așa că…spor la citit!

    https://roximoronica.wordpress.com/2018/01/08/2017-a-fost-un-an-cu-si-despre-bucurii-de-bloger/

    Apreciază

  8. Mladin Slovanic spune:

    Se simte că trăiești ce scrii, cuvintele tale transmit mesajul la un nivel la care se înalță doar inima, care mai apoi i-l deslușește și minții. Mulțumesc pentru că pot să te citesc! Pe curând.

    Apreciat de 1 persoană

    1. meddartis spune:

      Spui cuvinte prea calde și frumoase pentru puținul pe care mă străduiesc să îl ofer. Mulțumesc din suflet! Mă încurajează foarte mult să știu că izbutesc să ating inimi. 🙂
      O seară cât mai frumoasă!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Mladin Slovanic spune:

        Dacă ceea ce oferi pornește din suflet, e destul oricât de puțin ai crede că e. Dar eu cred că nu e chiar așa de puțin. Vorbele din inimă au o căldură aparte, deci reușești să atingi inimi cum nu se poate mai potrivit, și nu doar pentru că e iarnă acum. 🙂 Zi frumoasă, sfârșit de săptămână cu liniște și pace. Pe curând.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu