Singurătate

Mi-e frig de îmi îngheață pieptul

Și-mi clănțăne-n urechi ninsoarea;

Îmi depășesc cu stângul dreptul,

Dar mult prea lungă e cărarea…

 

Mi-au înghețat în gene lacrimi,

Iar părul mi-e cărunt și aprig;

Înot printre ghețari de patimi

Și mă scufund ca un Titanic.

 

Îmi crapă pielea marmorată,

Îndur o aspră penitență;

Simt doar o închisoare mată

În pieptu-mi gol de transparență.

 

Bucăți de suflet las pe cale,

Cărbuni ce nu voiau să ardă;

Tot ce-am sperat se pierde-agale,

Lăsând în urm-o umbră fadă.

 

Îmi privesc degetele-albastre,

Ca si cum nu mi-ar aparține

Și-apoi, cu ochi lipiți de astre,

Mă prăbușesc pe-omături line.

 

Chircită între munți de spumă,

Atârn la pragul deznădejdii;

Mă strânge spaima ca o ciumă,

În fața aprigei primejdii.

 

C-o ultimă sforțare vie,

Mă-ntreb dacă voi fi găsită

De-o inimă de jar ce știe

Nevoia mea de-a fi iubită.

                                     T.

 

Saluuuut! Pare că am intrat din început de toamnă direct în toi de iarnă, nu-i așa? Ei bine, asta e parțial adevărat. Am trecut de la a reflecta sentimente de bucurie și dor, la atingerea, măcar în treacăt, a unor subiecte ceva mai… reci.

De ce? Pentru că fiecare om este alcătuit din frig și căldură, din tristeți și bucurii, din lacrimi și zâmbete, din probleme și soluții, fiind, la urma urmei, doar un mănunchi de paradoxuri. Toate, puse laolaltă, ne formează pe noi, cei atât de complicați în simplitatea noastră!

Mai mult, poezia aceasta rezonează cu un suflet drag mie (cu mai multe, sper eu!), iar empatia și dragostea pentru ceilalți mi se par un combustibil excelent pentru inspirația unui scriitor.

Vreau doar să îți spun că, de-a lungul timpului, am văzut diverse boli, care mai de care mai înspăimântătoare și invalidante. Totuși, nicio boală nu mi se pare mai invalidantă și mai terifiantă decât singurătatea. Singurătatea adevărată, nu cea în care tu însuți alegi să petreci niște ore/zile departe de lume. Cea în care te bântuie țiuitul propriilor urechi, iar singura voce care îți spune câte o vorbă bună îți aparține. Sau poate cea în care ești înconjurat de oameni, dar nimeni nu se potrivește nevoilor inimii tale.

Mi-e tare drag de vremurile de odinioară, când viața era mai simplă și oamenii mai curați. Poveștile bunicilor îmi dezvăluie o lume extraordinară, cu șezători și hore, cu mers la scăldat și la cireșe, cu adunatul de cânepă, de struguri, de prune – toate la vremea lor, fiecare dintre muncile acestea finalizându-se cu o seară de povești și râsete. Toți copiii satului adunați la colindat, pășind din casă în casă și adunând colaci, sub un cer a cărui sclipire o întrecea doar cea a omătului scârțâitor. Oamenii comunicau mai mult, se îndrăgeau mai mult, erau mai binevoitori și mai sinceri.

Mi-e teamă că urbanizarea și tehnologizarea ne-au furat bucuria prieteniilor curate și simplitatea cuvântului. Pe internet, parcă nimic nu se înțelege așa cum e spus. Văd prieteni certându-se pentru o frază interpretată prost, scrisă pe facebook. Sau pentru un mesaj. Nu e bine. Nu așa se comunică. Nu așa se cunosc persoane. Afară e viața! Afară sunt chipurile, nuanțele unei voci. Afară e tonul unei conversații, sarcasmul, umorul. Depășește cu un pas pragul casei tale și privește cum toate orizonturile ți se deschid. Apoi, ai răbdare să depășească pragul casei și persoana potrivită pentru sufletul tău. Vă veți întâlni cândva, promit. Afară.

Dacă ai ști câte inimi tânjesc după o alta! Dacă ai ști câte oportunități te așteaptă după colț!

Ieși și descoperă-le.

Descoperă-te.

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Marius Davidesco spune:

  de regula nu comentez si nu apreciez articolele altor blogeri doar pentru ca mi-au apreciat si ei mie un articol (am observat ca e la moda aceasta modalitate de a-ti atrage cititori), dar trebuie sa recunosc ca poeziile tale sunt foarte bune, scrise intr-un stil care astazi nu mai este la moda, si aici ma refer atat la structura clasica a poeziei (imi merge la inima un catren cu rima imperecheata), cat si la subiectul lor – natura, copilaria, melancolia, timpul, si viata de alta data. si ceea ce este mai interesant este, la finalul fiecarei poezii lasi si un scurt articol care vine sa completeze ceea ce ai vrut sa exprimi prin poezie. nu pot decat sa te felicit si daca nu as sti, as zice ca poemele tale sunt scrise de un mare poet roman din sec XIX.

  Apreciat de 2 persoane

  1. meddartis spune:

   Considerând că ți-am apreciat articolul ca să te… momesc, să zic așa, pe teritoriul meu, te subestimezi îngrozitor. Nu e așa. Sunt bucuroasă dacă cineva îmi citește creațiile, desigur, dar am o bucurie și mai mare să descopăr creațiile altora. Iubesc cultura, iubesc oamenii care aleg să gândească și să simtă.
   „graciela” mi-a atras atenția prin sentiment, însă am aruncat o privire peste celelalte articole și răzbate cu claritate ascuțimea minții.
   Cât despre ceea ce ai spus… Nu pot decât să mă minunez și să îți mulțumesc, mulțumesc, și iarăși mulțumesc. Sper să îți placă și următoarele poezii! Cea pe care o voi posta zilele următoare îmi e tare dragă. Sunt curioasă ce părere vei avea. Am să îți înapoiez „urmărirea”, sperând din inimă ca această amiciție virtuală să fie cât mai prolifică!
   Să ai o seară grozavă, Marius Davidesco! Mie mi-ai făcut-o mai bună, cu siguranță. 🙂

   Apreciat de 2 persoane

 2. aancaraluca spune:

  Foarte motivant finalul

  Apreciat de 1 persoană

  1. meddartis spune:

   Mă bucur dacă simți așa!
   Voiam să arăt că, deși drumul e adesea nespus de greu, destinația merită toate eforturile, Iubirea e tare complicată uneori, însă odată ce o dobândești, realizezi că ai luptat pentru ceva neprețuit.
   Îți mulțumesc din suflet pentru aprecieri! Mă bucur mult de această nouă prietenie virtuală. Sunt un pic prinsă până miercuri, dar după ce mă eliberez am să mă mai delectez cu mai multe din articolele tale grozave!
   Seară frumoasă ! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. aancaraluca spune:

    Exact asa este! Iubirea este un lucru pentru care merita sa lupți.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s